El 1 de mayo reúne a unas 300 persones en Maó.


Foto-Diario Menorca
Unas 300 personas han participado este pasado viernes al mediodía en la manifestación con motivo del Día del Trabajo. La marcha, convocada por los sindicatos UGT, CCOO y STEi, bajo el lema "Así no se sale de la crisis - Las personas son lo primero" .
La marcha salio de la Explanada hasta la plaza del busto Miranda pasando por las calles céntricas de la ciudad en un gran día de ambiente en la misma.
Los sindicatos participantes han denunciado que las medidas de austeridad impuestas por los gobiernos no hay ayudado a salir de la crisis.
Al final de la manifestación y en la misma plaza Miranda se a leído el manifiesto conjunto.
Aquest 1 de Maig, Dia Internacional del Treball, arriba amb una convicció comuna: les polítiques aplicades des de 2010 han alimentat, a tota Europa, a Espanya i també a Menorca, una recessió de devastadors efectes sobre l'ocupació, la cohesió social i la qualitat de vida dels seus ciutadans i ciutadanes.
S'ha pretès sortir de la crisi impulsant un capitalisme més agressiu, deprimint les condicions laborals d'una part rellevant dels treballadors i treballadores europeus, retallant els serveis públics i els sistemes de protecció social que són consubstancials al nostre Estat de Benestar. 
El resultat: més atur, pitjors infraestructures, menys inversió productiva, augment de la pobresa, de les desigualtats i falta d'expectatives.
Enfront d'això, els sindicats reivindiquem una Europa de les persones, més democràtica i solidària, que promogui l'ocupació de qualitat i garanteixi la millora dels drets socials i ciutadans.
A Espanya, les polítiques del Govern del Partit Popular ens han desembocat a:
• Cinc milions i mig de treballadors i treballadores en desocupació, amb una taxa d'atur del 23,7%; A Menorca són 5.948 persones.
• Desocupació juvenil del 51,8%; A Menorca 2.134 joves.
• Sis de cada deu aturats porta més d'un any cercant ocupació.
• 1,8 milions de llars tenen a tots els seus membres a l’atur.
• La taxa de cobertura de les prestacions per desocupació és la més baixa des de fa catorze anys: 55,7% dels aturats registrats en els Serveis Públics d'Ocupació.
• Nou de cada deu contractes realitzats són temporals, i un de cada tres a temps parcial. El treball per hores s'està convertint en un dels eixos de la precarietat. A Menorca, en el que portem d'any, d'1.917 contractes, 1.632 són temporals.
• Els salaris han perdut set punts de poder de compra des de 2009.
• Les treballadores espanyoles cobren un 31% menys que els homes i hi ha el triple de dones que homes en el tram més baix dels salaris.
• Un 20,4% de les llars està en risc de pobresa.
Encara que els índexs macroeconòmics mostrin l'inici d'una nova etapa de creixement, en absolut significa que hàgim sortit ni estiguem sortint de la crisi. Això només succeirà quan els ciutadans i ciutadanes percebin aquesta millora en les seves condicions de vida. 
Per tot això, reclamem, entre altres reivindicacions:
• Impulsar un canvi de model productiu que potenciï el paper de la indústria i dels factors que més pesen en la competitivitat i desenvolupament d'un país a llarg termini, amb inversions en R+D+i, Tics, formació i infraestructures bàsiques.
• Reformar el sistema energètic, introduint competència real per fer el seu accés més assequible i els seus resultats més eficients.
• Realitzar una reforma fiscal que permeti augmentar la recaptació per sostenir les polítiques públiques i millori la justícia de les aportacions, atacant el frau fiscal.
• Derogar la reforma laboral de 2012, que ha significat un empitjorament de les condicions de vida i treball y ha accelerat la destrucció de l'ocupació. 
• Reequilibrar les relacions laborals i enfortir els drets laborals a les empreses: igualtat, salut i seguretat en el treball, participació i formació. 
• Enfortir la negociació col·lectiva.
• Augmentar els salaris de manera coherent amb la fase de creixement econòmic.
• Pujar el salari mínim interprofessional.
• Prestigiar socialment i econòmicament l'educació sostinguda amb fons públics per garantir el futur del nostre infants i joves. 
• Introduir mesures urgents i eficaces per eradicar els desnonaments.
Cridem a la unitat social i a la solidaritat per sortir de la crisi. Reclamem a les forces polítiques responsabilitat i escolta a l'hora de confeccionar els seus programes i emprendre accions de govern.
Per si tot això no fos prou, el Govern del PP ha impulsat una sèrie de retallades de les llibertats democràtiques que des d'aquí rebutgem rotundament:
- La reforma del Codi Penal
- La Llei de Seguretat de Ciutadana (coneguda com a “llei mordassa”)
- El projecte de regulació de la interrupció de l'embaràs.
- Els intents de restringir l'accés a la justícia.
- Les iniciatives i propostes per limitar el dret de vaga.
Per tot això, des de la unitat de la classe treballadora, reclamem la fi de les polítiques que obliden les persones. Perquè les persones, sens dubte, som primer!
¡¡ Visca l’1 de maig! Visca la unitat dels treballadors i treballadores!!

Comentarios

Entradas populares de este blog

CALENDARIO LABORAL CONSTRUCCIÓN PARA 2016.

CALENDARIO DE FIESTAS DE LA C.A.I.B. PARA EL AÑO 2015.

Datos paro por municipios de Menorca

LAS HORAS EXTRAS (III) EL SEXTO DÍA.

Publicación del Convenio colectivo del sector del Metal de las Illes Balears.

Calendario laboral 2016 Menorca.